Faktaboks

Bjøro Håland
Født
6. oktober 1943, Audnedal, Vest-Agder
Virke
Sanger
Familie
Foreldre: Gårdbruker Arne Sigvart Håland (1911–97) og Anna Eiken (1914–). Gift 1967 med manager Liv Kylland (1.4.1948–), datter av Jens P. Kylland (1902–93) og Olga Haddeland (1911–99).
Bjøro Håland

Foto 1996

Bjøro Håland
Av /NTB Scanpix ※.

Bjøro Håland har fra 1980 vært en av de mestselgende norske plateartistene og frontfigur for amerikanskinspirert countrymusikk i Norge. Han har også spilt mye i USA, hvor han har oppnådd stor popularitet, særlig i det skandinavisk-amerikanske miljøet. Gjennom konserter og plateinnspillinger har han samarbeidet med en rekke av countrymusikkens mest kjente artister, musikere og bakmenn.

Håland kommer fra et område med tett kontakt med Amerika. Han vokste opp i indre Vest-Agder i etterkrigstiden og drog som mange av sine samtidige her til USA for å jobbe som snekker. 1961–66 var han i New York, lenge nok til å samle inntrykk og inspirasjon til å starte en karriere i countrymusikk. Lenge var musikken en ren hobbyvirksomhet, og selv lenge etter at suksessen var et faktum, var han bare artist på deltid. Han jobbet som maskinfører og senere som maskinselger helt til 1991; først da gikk han over til artistyrket for fullt.

Musikkarrieren startet med lokale musikere og spillejobber på dansetilstelninger rundt om på lokaler og restauranter i området i slutten av 1960-årene. 1970 deltok han med bandet Western Sounds på Scandinavian Country & Western Festival og fikk andreplass i festivalens prisutdeling. Dette førte til mer konsertvirksomhet og til de første medvirkningene på plater. 1975 var Bjøro Håland en av de sentrale artistene i fjernsynsserien Landhandelen og på serien med fire plater i kjølvannet av programmene. 1979 kom den første fulle LP-platen fra Bjøro Håland, og 1980 gjorde han sin første store internasjonale suksess på den store Wembley-festivalen for country & western-musikk i London, noe som igjen førte til internasjonale turneer og konserttilbud.

1980 var også året for Bjøro Hålands første plateinnspilling i Nashville, der han har knyttet mange kontakter med musikere, komponister og produsenter og senere spilte inn en rekke plater. Gjennom sin platekarriere har Bjøro Håland etablert seg helt i toppen av listen over de mestselgende norske artistene gjennom tidene og er tildelt til sammen 39 sølv-, gull-, diamant- og platinaplater for sitt platesalg. Hans hovedmarked som plate- og konsertartist er Norge, men han har også markert seg bl.a. i USA, der han har gjennomført flere turneer og større konsertopptredener, bl.a. i countrymusikkens høyborg “The Grand Old Opry” i Nashville, Tennessee. Han har også fått amerikanske utmerkelser, bl.a. Merit of Distinction Award in the Performing Arts 1997. Samme år ble han innlemmet i The Scandinavian-American Hall of Fame i Minot, North Dakota.

Også i Europa har Bjøro Håland fått priser for sin innsats som artist. Han er bl.a. kåret til Scandinavian Male Artist of the Year 1983 og 1984 og har fått The International Country & Western Association Award. Hans sterke tilknytning til hjemstedet og hans lojalitet mot den lokale kulturen har også skaffet ham Lindesnes kommunes kulturpris, Peder Claussøn-prisen og Audnedal kommunes kulturpris. 1984 fikk han Vest-Agder Mållags dialektpris, som understreker noe av det som i tillegg til sangen har skaffet Håland stor respekt og popularitet: hans jordnære holdning til sin egen posisjon, hans evne til kontakt med publikum og hans trofasthet mot den bygdekulturen han vokste opp i.

Bjøro Hålands repertoar har hatt sterk tilknytning til amerikanske countrytradisjoner, og han har sunget mye av det klassiske country-repertoaret. Han har imidlertid også knyttet kontakt med flere amerikanske sangskrivere som forsyner ham med nytt, originalskrevet materiale. Han synger mest på engelsk, men har også hatt stor suksess med norske tekster. Han har ikke vært noen nyskaper eller trendsetter i musikken, snarere en solid og profesjonell utøver av en vel etablert musikkstil. Hans stil er folkelig, og han har ofte vært oppfattet som en representant for en myk, kommersiell og “pyntelig” countrymusikk. De senere årene har han imidlertid spilt med musikere med bakgrunn fra rock, pop og jazz i tillegg til country, og han har vist at han favner ganske vidt stilmessig. Både konsertene og platene hans har inneholdt så vel moderne stilretninger innen country som musikk der inspirasjonene hentes mer fra roots-tradisjoner enn fra den kommersialiserte countrymusikken.

Verker

    Innspillinger

  • To My Friends, 1979
  • My Nashville Album, 1980
  • On Tour, 1982
  • Just for You, 1984
  • Nashville, Here We Go Again, 1990
  • The Door To My Heart, 1996

Kilder og litteratur

  • Intervju med Bjøro Håland