Forfatter. Foreldre: Spesialpedagog Olav Bjørshol (1952–) og rosenterapeut Marianne Solberg Behn (1953–). Gift 24.5.2002 med prinsesse Märtha Louise (22.9.1971–), datter av kong Harald 5 (1937–) og dronning Sonja (1937–). Navneendring til Behn 1996.

Ari Behn ble 1999 årets mest omtalte debutant med novellesamlingen Trist som faen. Han la ikke skjul på at han likte oppmerksomheten. Snart ble 27-åringen kjent som en pompøs og poserende dandy som strødde om seg med sitater. Da han i tillegg ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise, ble han en rikskjendis av første klasse, og de fleste hadde en mening om fenomenet Ari Behn. Mange var skeptiske, men de som kjente ham, fremhevet hans oppmerksomme og sjenerøse vesen.

Ari Behn er født Bjørshol, men tok i voksen alder mormorens etternavn. Han ble født i Århus i Danmark, hvor foreldrene var bosatt i et halvt år. Deretter bodde familien i Storbritannia og senere i Lavangen i Sør-Troms. Da Ari var seks år, flyttet familien til Fredrikstad og deretter til Rygge utenfor Moss. Ari gikk på Steinerskolen i Moss gjennom hele grunnskolen og videregående. Her har begge foreldrene undervist. Foreldrene la stor vekt på samtalen og kreativiteten. Hjemme var det musikk, dans, tegning, yoga, dikt og bøker. Da Ari var ni år, skilte foreldrene seg. Moren tok med seg Ari og de to yngre søsknene til Moss.

Ari var glad i å tegne, male og spille teater, men etter hvert var det skrivingen som betydde mest for ham. I 15-årsalderen bestemte han seg for at han ville bli forfatter. Etter videregående skole flyttet han til Oslo. Ved siden av studier tok han strøjobber, reiste og skrev. Han fikk publisert fortellinger og artikler i magasinene Vagant og Hot Rod. Da Kolon forlag 1995 gav ut en antologi med nye forfattere, inneholdt den fem av Aris fortellinger.

Før Ari Behn hadde utgitt noe som helst, oppsøkte han hovedstadens unge kunstnermiljø. Det var på denne tiden han ble kastet ut av Theatercaféen fordi han høylytt deklamerte fra balkongen at han var “den nye vinen”.

Da han debuterte med Trist som faen, gikk han uredd inn i den offentlige kulturdebatten og beskyldte sine eldre kolleger for å befinne seg i faktahelvetet. Trist som faen handler om unge menn som ikke finner sin plass i verden. En anmelder gav boken terningkast seks, og andre aviser fulgte opp med god omtale. I ren lykkerus tatoverte Ari Behn terningkastet på høyre overarm. Bevisst brukte han media for å få oppmerksomhet, og boken ble en stor salgssuksess. Alltid gikk han kledd i mørk dress. Antakelig var han inspirert av beatforfatteren og komponisten Paul Bowles, som er et av hans store forbilder; Bowles gikk i dress for å vise at han kunne leve av kunsten. Andre litterære forbilder for Behn er Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald og Knut Hamsun.

Ari Behn legger ikke skjul på at han er romantisk. Han liker dessuten å gå inn i ulike forfatterroller og myter, enten han er beatforfatter i Afrika eller dandy i Las Vegas. Da han i 2002 giftet seg med prinsesse Märtha Louise, var det mange som fryktet at hans forhold til kongefamilien ville legge bånd på hans kreative utfoldelse. Selv har han ment at det ikke er noe problem, fordi det er forskjell på fiksjon og virkelighet. Likevel vakte det en viss oppsikt da han i 2006 offentlig tilkjennegav sin støtte til Arbeiderpartiet. Det ble hevdet at en som står kongehuset så vidt nær som han gjør, burde avholde seg fra partipolitiske ytringer; selv avviste han kritikerne som “kunnskapsløse”.

Det var store forventninger til hans første roman Bakgård (2003), men den fikk en lunken mottakelse. Den handler om en ung mann, en eventyrer uten kjerne, en backpacker som lar andre fylle tilværelsen med innhold. Hans andre roman, Entusiasme og raseri (2006), er ifølge forfatteren selv et oppgjør med det bildet media har skapt av ham. Hovedpersonen i boken er en pompøs, selvhøytidelig og jålete forfatter med utagerende venner, svært lik måten Ari Behn er blitt fremstilt på i media. Boken fikk mye negativ omtale og er blitt kalt positurdiktning. Selv sier forfatteren at dette er et forsøk på å ta livet av mediemyten Ari Behn en gang for alle.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise valgte et storslått bryllup og inviterte hele landet til å ta del i feiringen. Sammen gav de ut boken Fra hjerte til hjerte, som handler om deres pilegrimsvandring til bryllupet i Trondheim. I en periode bodde paret i New York før de slo seg ned i landlige omgivelser i Lommedalen i Bærum. Her kombinerer Ari Behn rollen som prinsessegemal, småbarnsfar og forfatter.

 • Fem tekster i Nye linjer, 1997
 • Trist som faen. Fortellinger, 1999
 • Fra hjerte til hjerte (sm.m. Märtha Louise), 2002
 • Bakgård, roman, 2003
 • Entusiasme og raseri, roman, 2006
 • I.-L. Finstad og C.-E. Grimstad: Prinsessen og Ari. Langs kjærlighetens vei, 2002
 • SNL, bd. 2, 2005 (www.snl.no)
 • NRK
 • www.kolonforlag.no
 • www.gyldendal.no
 • www.dagbladet.no