Faktaboks

Aase Nordmo Løvberg
Født
10. juni 1923, Målselv, Troms
Død
25. januar 2013, Lillehammer
Virke
Sanger, pedagog og operasjef
Familie
Foreldre: Gårdbruker Nils Nordmo (1894–1982) og Sigrid Charlotte Fossland (1897–1967). Gift 1) 1947 med disponent Gunnar Eilert Løvberg (22.4.1916–), sønn av disponent Magne Løvberg (1890–1953) og Ingeborg Eilertsen (f. 1894), ekteskapet oppløst; 2) 1976 med programsekretær og visesanger Børt-Erik Thoresen (5.8.1932–10.4.2011).

Aase Nordmo Løvberg var en av Norges ledende sopraner gjennom andre halvdel av 1900-tallet.

Nordmo Løvbergs åpenbare naturtalent ble tidlig oppdaget. Hun fikk sin første sangopplæring i Tromsø av sangpedagog Hedvig Wulff-Ellingsen, samtidig som hun gikk på handelsskole. Etter eksamen ble hun sendt til Oslo 1941 for å studere sang videre med Haldis Ingebjart Isene. I løpet av krigsårene ble det ingen offentlige konserter, men 1945 ble hun tatt ut til å synge ved en stor festforestilling i Centralteatret i Oslo i anledning frigjøringen og kong Haakons hjemkomst. Hun ble tildelt Ruud-stipendet, som gav anledning til studier utenlands, og hun fortsatte studiene med Ingeborg Steffensen ved Det kongelige Teater i København.

Den offentlige debutkonserten i Oslo 1948 var en begivenhet; hun vakte umiddelbart stor oppmerksomhet og måtte gjenta konserten. Kritikerne tok frem store ord, som “blant de mest overbevisende talentene” (Arbeiderbladet) og “denne debutanten har alle de kort på hånden som kan skape det ualminnelige” (Morgenbladet). Det skulle vise seg at kritikerne hadde rett. Hun ble straks engasjert til å synge med flere av de norske symfoniorkestrene. Som operasanger debuterte hun i Oslo 1952 i rollen som Imogen ved uroppførelsen av Arne Eggens opera Cymbelin. Oppsiktsvekkende var det at hun umiddelbart ble engasjert til Kungliga Teatern i Stockholm, der hun var fast ansatt i 18 år og hadde en rekke store roller. Debutrollen i Stockholm var Elisabeth i Wagners opera Tannhäuser.

Det internasjonale gjennombruddet hadde Nordmo Løvberg ved Wien-operaen 1957, dit hun ble invitert av Herbert von Karajan for å synge Sieglinde i Wagners Valkyrien. Det ble i det hele tatt mange Wagner-roller på de internasjonale operascenene, og 1960 sang hun for første gang ved de årlige Wagnerfestspillene i Bayreuth. Nordmo Løvberg hadde i fire sesonger engasjement ved Metropolitan-operaen i New York, og hun ble også engasjert til Covent Garden-operaen i London. Under Otto Klemperers ledelse var hun solist i Beethovens 9. symfoni i Royal Festival Hall i London. Hun var en av sin tids ledende lyrisk-dramatiske sopraner og markerte seg i roller som f.eks. Elsa i Lohengrin og Sieglinde i Valkyrien, eller store Verdi-roller som Desdemona i Otello, Amelia i Maskeballet og som Aïda.

Parallelt med den internasjonale operakarrieren hadde hun en utstrakt konsertvirksomhet i Norge, med en rekke turneer over hele landet, med både romansekonserter og kirkekonserter. Ved kirkekonsertene sang hun ofte oratorier, men like gjerne enkle salmer. De mange opptredene i NRK gjorde henne godt kjent for musikkinteresserte over hele landet. Etter at Den Norske Opera ble opprettet 1958, hadde hun flere gjesteopptredener der, og ved Rikskonsertenes åpningskonsert 1968 var hun en av de kunstnerne som stod på scenen i Hammerfest.

Etter hvert trappet hun ned den internasjonale utøvende karrieren for å kunne bo fast i Oslo, og 1970 sa hun opp sin kontrakt med Stockholmsoperaen og ble knyttet til Musikkonservatoriet i Oslo. Da Norges musikkhøgskole (NMH) ble opprettet 1973, ble Nordmo Løvberg ansatt som landets første professor i sang. Hun har drevet en bred pedagogisk virksomhet, og en rekke av landets fremste sangere som er blitt utdannet ved NMH, har fått betydelige impulser fra hennes undervisning. 1978–81 hadde hun permisjon fra NMH og var sjef ved Den Norske Opera. Hun gikk av som professor 1990, men fortsatte som timelærer for skolens fremste studenter i enda tre år.

Aase Nordmo Løvberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1957 og til kommandør 1981, og hun var kommandør av den svenske Nordstjärneorden og innehaver av flere andre utenlandske ordener.

Kilder og litteratur

  • HEH, flere utg.
  • Musikalske selvportretter, København 1966
  • K. Michelsen/S. Johansson: biografi i CML, bd. 4, 1979
  • Norges Musikkhøgskole 10 år, 1983
  • intervju med Aase Nordmo Løvberg