Faktaboks

Tomm Murstad
Født
2. juli 1915, Fredrikstad, Østfold
Død
19. januar 2001, Oslo
Virke
Skiløper, skiinstruktør og forretningsmann
Familie
Foreldre: Lege Hjalmar Murstad (1883–1940) og Elisabeth Korneliussen (1887–1968). Gift 1) 1941 med Nathalia (“Oja”) Mustad (25.5.1918–7.4.2004), datter av direktør Hans Clarin Hovind Mustad (1871–1948; sønn av Hans Mustad, 1837–1918) og Nathalia Fischer Schneider (1882–1936), ekteskapet oppløst 1963; 2) 1970 med Nena Gretta Godfrey (27.8.1924–).

Tomm Murstad er mest kjent for sine skiskoler og barnehager med vekt på ski og friluftsliv. Han drev også egen sportsforretning i Oslo.

Murstad ble født i Fredrikstad, men vokste opp på Vindern i Aker. Her hadde faren et fysikalsk institutt med egen røntgenavdeling. Tomm begynte tidlig å trene på akrobaktiske øvelser, noe han skulle få mye bruk for senere i livet. Men det var ski som skulle bli hans store lidenskap. Allerede som seksåring vant han sitt første hopprenn. 1928 vant han sitt første slalåmrenn, 13 år gammel. Alt dreide seg om ski; skolen var han ikke særlig glad i.

Etter middelskolen fikk Tomm Murstad tilbud om å være skiinstruktør i Grenoble, bare 17 år gammel. Her traff han Hannes Schneider, mannen bak den moderne alpinsporten, og Tomm måtte lære seg å kjøre slalåm på nytt. Han utdannet seg til skiinstruktør ved Den franske skiskole og drømte om å få seg sin egen skikole når han kom hjem. Vel hjemme igjen etter sin første sesong i Alpene fortsatte han å vinne slalåm og hopprenn i Norge. Han fikk tilbud om å være med på den norske landslaget, men valgte å være fri og frank. En periode var han med og laget filmer for det norske reiseliv.

1934 reiste Tomm Murstad tilbake til Grenoble som skitrener for det franske alpinlandslaget. Men hopp var hans store lidenskap, og med et hopp på 68 meter satte han ny fransk rekord. Da skisesongen var over, reiste han til Rivieraen for å stå på vannski. Han ble bitt av basillen og holdt vannskioppvisninger i mange år. Han satte også verdensrekord med et hopp på 28 meter.

Før jul i 1934 etablerte Tomm Murstad sin egen skiskole ved Øvresetertjern i Nordmarka i Oslo, ennå bare 19 år gammel. Elevene strømmet til, og drømmen ble virkelighet. 1937 startet han den første foreningen for profesjonelle skiinstruktører. Samme år drog han til USA for å lage reklame for norske sportsartikkler. I New York ble det bygd en innendørs hoppbakke med slalåmbakke i unnarennet. Han holdt to oppvisninger om dagen. Over 100 000 så forestillingene, og det var store overskrifter i avisene. Turen gikk også til Boston og Chicago.

Igjen reiste Tomm Murstad til Alpene, der nye utfordringer ventet. Arlbergstilen, som han hadde lært i Grenoble, var ikke lenger på mote, og han måtte nok en gang lære seg en ny teknikk. Slalåmsporten grep om seg i disse årene, og skiskolen hjemme i Norge måtte utvides. Tomm Murstad hadde en travel tid og pendlet mellom Alpene, USA og Norge. Han fikk også en filmkontrakt i Hollywood.

Det ble slutt på pendlingen da den annen verdenskrig brøt ut. Men da tyskerne ville ha Tomm Murstad som skiinstruktør, måtte han gjemme seg og flyttet skiskolen fra Øvreseter. Etter krigen startet han seks barnehager i skogen rundt Tryvann. Barnehagene hadde 40 barn hver og ble enormt populære, og barna ble fraktet med egen trikk fra Majorstuen. Friluftsbarnehagene, som fikk navnene Onkel Tomms Hytte og Tommleplassene, ble viden kjent, og fikk besøk av så vel Winston Churchill og fru Eisenhower som kronprins Olav.

Om sommeren drev Murstad med vannskioppvisninger sammen med bl.a. sin kone, sine to sønner og Stein Eriksen. Han var også trener for alpinlandslaget før de olympiske vinterlekene i Oslo 1952, da Stein Eriksen tok gull.

Barneskiskolen og barnehagene hadde lange ventelister, og Tomm Murstad utvidet stadig tilbudene. I perioden 1947–70 startet han flere sommerleirer for barn og en sjøleir på Høyerholmen i Oslofjorden. Han etablerte skiservice på Voksenkollen og klesbutikker på Majorstuen, og han var deltok i utviklingen av sportsklær, ski, bindinger og skismøring. Selv om han etter hvert var forretningsmann på heltid, holdt han skiferdighetene ved like nesten helt til han døde 2001.

Tomm Murstad mottok Kongens fortjenstmedalje i gull 1980.

Verker

  • På ski med Per og Kari, 1940
  • Se og lær. Ski i bilder, 1941
  • Jeg går på ski, 1956
  • De første spor med far og mor, 1960

Kilder og litteratur

  • R. Kirkvaag: Tomm Murstad – en entusiastisk skihistorie, 1984
  • B. A. Ringnes: Pioneren Tomm Murstad og en million barn, dokumentarfilm, under produksjon, 2006
  • opplysninger fra sønnene Hans-Petter og Tomm Murstad jr