Faktaboks

Siegfried Fehmer

Siegfried Wolfgang Fehmer

Uttale
fˈehmer
Født
10. januar 1911, München, Tyskland
Død
16. mars 1948, Akershus festning, Oslo
Virke
Tysk nazistisk polititjenestemann
Familie

Gift 18.4.1934 med Anni Wille.

Fehmer på Akershus
Siegfried Fehmer (til høyre) i en celle på Akershus festning i 1946. Mannen til venstre er en norsk politibetjent.
Av /NTB.

Siegfried Fehmer var en tysk SS-offiser, og sjef for kontraspionasjen i Oslo under andre verdenskrig. Han tjenestegjorde i det tyske hemmelige politi Gestapo i Norge fra 1940 til 1945. De siste månedene av okkupasjonen var han sjef for Gestapo i Oslo etter Hellmuth Reinhard.

Av den norske motstandsbevegelsen ble Fehmer regnet som en av dens farligste motstandere, både som en effektiv etterforsker og en beryktet forhørsleder som også selv utførte grov tortur.

Bakgrunn

Fehmer ble født i München, men vokste opp i Moskva med baltisk-tyske foreldre fra Latvia. Faren var arkitekt og russisk statsborger. Som smågutt opplevde Fehmer den russiske revolusjonen på nært hold. I 1918 flyttet familien tilbake til Tyskland og fikk tysk statsborgerskap. Som 19 år gammel jusstudent ved universitetet i Berlin ble Fehmer medlem av nazipartiet NSDAP i 1930. Han bestemte seg for å bli politimann for å fremme Hitlers sak. I 1933 var han ferdig utdannet jurist.

Fehmer var sportslig, intelligent og kunnskapsrik, med en usedvanlig god hukommelse.

Høsten 1934 ble han ansatt i Gestapo, etter eget ønske i avdelingen som etterforsket kommunistisk virksomhet. I årene 1937–1939 var han sjef for kontraspionasjen ved Stapostelle Köslin. Høsten 1939 fikk han som spesialoppgave å forhøre to britiske SIS-agenter, Sigismund Payne Best (1885–1978) og Richard Henry Stevens (1893–1967), som var blitt arrestert på grensen til Nederland i den såkalte Venlo-affæren. Dette ga ham innsikt i hvordan de alliertes etterretningstjenester arbeidet. Fra november 1939 til april 1940 tjenestegjorde han i Wiesbaden.

Fehmer i Norge under krigen

I april 1940 deltok Fehmer ved samme politikurs som den senere politisjefen i Norge, Heinrich Fehlis, da han fikk ordre om å melde seg i hovedkvarteret i Berlin «med sportsutstyr». Sammen med omkring 200 andre tjenestemenn fra Sicherheitspolizei (Sipo) kom han 29. april med fly til Oslo, der Fehlis fordelte dem på forskjellige avdelinger. Fehmer var da Kriminalkommissar og SS-Obersturmführer (løytnant).

Fehmer ble sjef for en underavdeling av Gestapo (Geheime Staatspolizei), Referat IV E 2, som skulle etterforske spionasjesaker og koordinere dette arbeidet for hele landet. I januar 1943 ble han forfremmet til Kriminalrat og SS-Hauptsturmführer (kaptein). Da Sipo i Norge ble omorganisert i februar 1945, ble Oslo skilt ut som eget kommandørområde, og Fehmer ble sjef for Oslo-avdelingen av Gestapo, avdeling IV.

Det var Gestapo som arresterte og forhørte fanger, og dette var derfor den mest beryktede og fryktede avdelingen i Sipo. Allerede under krigen ble Fehmer kjent som den aktive militære motstandens hovedmotstander – selv om han ikke hadde noen ledende politistilling før i 1945. Han var meget dyktig som kriminaletterforsker, og var en like dyktig som dristig leder under aksjoner i felten. Han ble alvorlig skadet under en aksjon mot en av Milorgs radiosendere i Oslo-området den 4. juli 1944, da han fikk et skudd i hodet, brudd på skallen og sår i overarmen av håndgranatsplinter, noe som førte til to måneders sykepermisjon.

På Fehlis’ ordre utarbeidet Fehmer reglene for bruk av tortur under forhør i Norge. Han ledet også forhørene av en rekke kjente motstandsfolk, og det hendte at han selv utførte meget hard tortur, men som regel overlot han grovarbeidet til medarbeiderne. Under rettsoppgjøret ble han dømt for i alt 20 forhør med tortur.

Arrestasjon

Da de tyske okkupantene i Norge kapitulerte i mai 1945, gjorde Fehmer forsøk på å stikke seg vekk blant Wehrmacht-folk ved at han iførte seg menig soldatuniform og gikk i dekning i leiren til det tyske flyvåpenet (Luftwaffe) i Våler. 31. mai 1945 ble han avslørt og arrestert som følge av telefonavlytting, etter at han ringte en venninne for å høre hvordan det sto til med schäferhunden sin. Han viste seg snart som en av de beste kildene til opplysninger om Sipos organisasjon og arbeid, og de britiske etterretningsfolkene var imponert over ham: «Førsteklasses utdannelse, intelligens over det normale, glimrende hukommelse, gjør utmerket rede for seg, imponerende fremtoning, kanskje litt for glatt…» Det hjalp vel også at han hadde et bra utseende; høyreist og sterk, med blondt hår og blå øyne. Overfor de norske politifolkene forklarte han seg på flytende norsk.

Fehmer skrev en lang rapport om sine erfaringer fra tiden i Norge. Selv om denne rapporten også er et forsvarsskrift for ham selv, er den likevel en av de beste kilder man har om det tyske politiet i Norge under krigen.

Dødsdom og henrettelse

Under rettsoppgjøret brukte Fehmer alle sine evner i rettssaken mot ham. Han kunne bevise at han hadde hjulpet enkelte fanger, men tiltalepunktene var alvorlige og omfattet grov tortur, til dels med døden til følge. Han ble dømt til døden 27. juni 1947 av Eidsivating lagmannsrett. Høyesterett bekreftet dommen 24. februar 1948 – mot to stemmer, og Fehmer ble henrettet 16. mars samme år på Akershus festning. En sykepleier som besøkte ham i fengselet, forteller i ettertid at Fehmer trodde han ville bli utlevert til amerikanerne som var interessert i hans kunnskap om kommunister.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fehmer, Siegfried (1946): Meine Tätigkeit bei der Geheimen Staatspolizei, Erlebnisse Erfahrungen, Erkenntnisse, I og II, egen rapport skrevet sommeren 1945
  • Landssvikdom 3500 (Fehmer), i RA, Oslo
  • Riksadvokatens Meddelelsesblad 24. februar 1948.
  • Brauteset, Steinar (1986): Gestapo-offiseren Fehmer: Milorgs farligste fiende
  • Nøkleby, Berit: biografi i NBL2
  • Pryser, Tore (2001): Hitlers hemmelige agenter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg