Faktaboks

Kåre Nordstoga
Født
18. desember 1954, Sandsvær (nå Kongsberg), Buskerud
Virke
Organist
Familie
Foreldre: Lærer Arne Nordstoga (1920–2000) og lærer Kristine Wiig (1919–96). Ugift.

Kåre Nordstoga er en av våre mest aktive konsertorganister. Først og fremst har han konsentrert seg om det klassiske orgelrepertoar fra Bach til Messiaen. Gjennom sine omfattende konsertserier ved Oslo Domkirke har han sammen med Terje Kvam vært med på å profilere et av våre ledende kirkemusikalske miljøer. Han har turnert i de fleste europeiske land, og hans engasjement for norsk musikk har ført våre komponister til sentrale internasjonale fora.

Nordstoga flyttet til Heddal da han var 7 år gammel. Fra femårsalderen spilte han piano, og 12 år gammel begynte han å spille på orglene i Heddal stavkirke og Heddal kapell. Kirkens organist Harald Aune ble hans lærer. I gymnastiden ble han elev av Odd Jakob Unhammer, organisten i Notodden kirke. Han var med i Notodden lærerskoles barnekor, pike- og guttemusikken og en stund dirigent for Notodden bymusikk.

Etter examen artium ved Notodden gymnas 1973 studerte han ved Norges musikkhøgskole under Kaare Ørnung, Søren Gangfløt, Magne Elvestrand og Bjørn F. Boysen. Han tok kirkemusikereksamen 1976 og diplomeksamen 1978. Etter debutkonserten i Oslo domkirke 1978 fortsatte han en tid med studier hos David Sanger i London. Han var norsk representant på den nordiske solistbiennalen i Stockholm 1991.

Nordstoga var organist i Ullern kirke i Oslo 1977–84. 1981–94 var han knyttet til Norges musikkhøgskole som amanuensis/professor. 1984 kom han til Oslo domkirke, først som assistent og senere som domorganist i full stilling, med orgelspill som hovedoppgave. I tillegg til å akkompagnere korene i domkirken fremfører han jevnlig et stort orgelrepertoar med hovedvekt på Bach, Mozart, Franck, Widor og Messiaen. I en serie med 30 lørdagskonserter 1991–93 spilte han Bachs samlede orgelverker for et stort publikum, en serie han gjentok i Bach-året 2000.

Kåre Nordstoga har hatt konserter i bl.a. domkirkene i Berlin, Helsinki, Riga og Åbo, St. Paul's Cathedral i London, Notre Dame i Paris, Oscarskyrkan og Jakobskyrkan i Stockholm og ved orgelfestivalen i Århus. September 2003 gav han en Bach-aften i Tokyo.

Sine plateutgivelser har Kåre Nordstoga knyttet til instrumenter som gir et stilistisk og klanglig adekvat uttrykk til det aktuelle repertoar. De to albumene med fransk orgelmusikk av Franck og Widor er spilt inn på Cavaillé-Coll-orgelet i St. Etienne-katedralen i Caen i Frankrike. Bachs triosonater fungerer strålende på det nye kororgelet i domkirken. Det samme kan sies om platene med Brahms' orgelverker og Bachs Toccataer på hovedorgelet i Oslo domkirke.

Nordstogas norske plateutgivelser ruver: Arild Sandvolds frodige musikk er spilt inn i Haderslev domkirke og de to presentasjonene av Johannes Haarklous opus i Jakobskyrkan i Stockholm og i Kristinehamn. I Komponistforeningens serie har Nordstoga en produksjon med verker av bl.a. Trond Kverno, Kjell Mørk Karlsen, Magnar Åm og Rolf Karlsen. 2003 utgav han et album med L. M. Lindemans orgelverker. Sammen med Truls Mørk og Oslo Filharmoniske Orkester har han spilt inn Konsert for cello, orgel og orkester av Olav Anton Thommessen. Dessuten har han flere ganger vært solist i Saint-Saëns' Orgelsymfoni med Oslo-filharmonien og i Poulencs orgelkonsert med Kringkastingsorkesteret. Også som akkompagnatør har han allsidige plateproduksjoner bak seg: Bachs fiolinsonater med Geir Inge Lotsberg, folketoner med Arve Moen Bergset/Geir Inge Lotsberg, hardingfele og orgel med Knut Buen, obo og orgel med Brynjar Hoff. Han har spilt inn flere plater sammen med Oslo domkor, Sølvguttene og Sandefjord jentekor. I turnésammenheng har han akkompagnert mange av våre fremste solister: Ole Edvard Antonsen, Arve Tellefsen, Harry Kvebæk, Ingrid Bjoner, Agnes Buen Garnås og Knut Buen.

Enten Kåre Nordstoga er solist eller akkompagnerer, er han høyt skattet. Han utstråler et spill der teknikk, tolkning og temperament danner en kunstnerisk syntese – raffinert, engasjerende og mesterlig.

Verker

    Plateinnspillinger (CD) – et utvalg

  • Arild Sandvold: Orgelverker, 1987
  • César Franck: Orgelverker, 1992
  • Charles-Marie Widor: Orgelsymfonier nr. 5 og 6, 1992
  • J. S. Bach: 6 triosonater, 1997
  • J. S. Bach: 6 fiolinsonater (sm.m. G. I. Lotsberg), 1997
  • J. Brahms: Orgelverker, 1998
  • J. S. Bach: 5 toccata og fuger, 1998
  • L. M. Lindeman: Orgelverker, 2003

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra den biograferte