Faktaboks

Jan E. Rivelsrud
Jan Eilef Rivelsrud
Født
5. januar 1940, Holmestrand, Vestfold
Død
28. september 2019
Virke
Hotelleier
Familie
Foreldre: Formann Johan Rivelsrud (1907–86) og husmor Elna Olette Rivelsrud (1908–92). Gift 3.5.1969 med Grethe Lund (8.4.1947–), datter av sivilingeniør Nils Herman Lund (1917–90) og husmor Randi Endre (1921–).

Ingen har satt større preg på hotellnæringens utvikling i Norge enn Jan E. Rivelsrud. Fra 1970-årene bygde han og hans medarbeidere opp Norges største og mest fremgangsrike restaurant- og hotellkjede, RICA, der “RI” står for Rivelsrud og “CA” for hans svoger og medeier, prins Carl Bernadotte (1911–2003), kronprinsesse Märthas yngre bror, som var gift med Rivelsruds søster.

Rivelsrud startet sin hotellkarrriere som portier ved Holmenkollen Turisthotell i Oslo 1958. Året etter begynte han i kokkelære ved Frascati Restaurant i Oslo. Etter hotellhøyskole 1965 og studier i Tyskland ble han 1966 restaurantsjef ved Restaurant Caravelle i Oslo lufthavn Fornebu. 1970 ble han adm. direktør ved SAS Royal Hotel i Bodø, og fra 1972 frem til han 1975 begynte oppbyggingen av RICA, var han adm. direktør i den nystartede Nordic-kjeden i Harstad.

Lenge var det åpenbart restaurantvirksomhet og Nord-Norge som fascinerte Rivelsrud mest. Da RICA-kjeden var tre år gammel, hadde den allerede 17 etablissementer landet rundt, hvorav åtte i Nord-Norge, deriblant Kirkenes Turisthotell og RICA Hotel Hammerfest.

Det første fremstøt i hovedstaden var etableringen av restaurant Bajazzo i Bygdøy allé 1975. Den ble en dundrende suksess, først og fremst hos ungdommen. Siden fulgte flere lignende restaurantetableringer, både i Oslo og andre deler av landet. 1981 ble det virkelig fart på utviklingen av hotellsiden i kjeden, med overtakelse av en lang rekke store hoteller i Sør-Norge, og veksten fortsatte gjennom hele tiåret. I slutten av 1992 stod kjeden for driften av 27 hoteller og eide selv 10 av disse.

Etter hvert ble kjeden mer opptatt av hoteller enn av restauranter, noe Rivelsrud selv konstaterte i et intervju i Norsk Hotell- og Restaurantblad 1987: “På restaurantsiden er det allerede overkapasitet […] Dette var noe vi fant ut for et par år siden. Da bestemte vi oss for at vi en tid skulle konsentrere oss om hotellsiden.” Kjeden var på den tid kommet opp i en årlig omsetning på 900 millioner kroner. 1986 overtok RICA driften av prestisjehotellet Holmenkollen Park Hotel, og 1994 også Oslos fremste og mest tradisjonsrike hotell, Grand Hotel.

Rivelsrud så store fordeler ved kjededrift: “Kjeder gir besparelser og effektivitet på en rekke områder. Som hotellkjede bør vi ikke desto mindre drive hoteller med minst 100 værelser,” sa han i samme intervju. Mindre hotell og turisthotell drives bedre av eiere/eierfamilier enn av ansatte direktører. Det var etter Rivelsruds mening ikke noe poeng å sentraldirigere kjeden og uniformere bedriftene. Men han la stor vekt på økonomisk styring gjennom rask rapportering av omsetnings- og utgiftstall til hovedkontoret, og intern rekruttering av ledere.

RICA-kjeden opplevde en tid nesten daglig å få tilbud om overtakelse av selvstendige bedrifter, men “frittstående hoteller som søker kontakt med en kjede, gjør det svært ofte for sent, når de står på kanten av stupet,” har Rivelsrud fortalt.

Jan E. Rivelsrud var adm. direktør i RICA til 1995, da han overtok som styreformann. RICA Hotels ASA ble børsnotert 1994, og er – sammen med Choice Hotels Scandinavia – de eneste selskaper i hotellnæringen som er notert på Oslo Børs. Ved utgangen av 2002 bestod kjeden av 55 bedrifter (herav tre heleide) med en samlet omsetning på 1683 millioner kroner. I tillegg hadde kjeden 37 partnerhoteller (herav 12 i Sverige) som samarbeider på markeds- og innkjøpssiden.

Kilder og litteratur

  • “Jan E. Rivelsrud”, i Norsk Hotell- og Restaurantblad nr. 12/1987
  • S. Thon: Vertskap i Norge, 1993
  • opplysninger fra Jan Rivelsrud, 2003