Faktaboks

Helge Jordal
Født
17. februar 1946, Bergen, Hordaland
Virke
Skuespiller og sanger
Familie
Foreldre: Lokomotivfører Harald Jordal (død 1981) og ekspeditør Jenny Marie Mikkelsen (1913–2000). Gift med Frøydis Armand (4.9.1949–), datter av skuespiller Eilif Armand (1921–93) og Elisabeth Dingen (1923–), ekteskapet oppløst.

Helge Jordal har vært en av sin tids mest sentrale skuespillere og har spilt roller i et svært vidt repertoar fra Ibsens skuespill til rockemusikaler. Han er også en fremragende og svært mye brukt filmskuespiller.

Jordal vokste opp i Bergen, og etter examen artium fra Fana gymnas jobbet han i 1960-årene blant annet som sjauer, steinarbeider og grøftegraver. Etter Statens Teaterskole 1968–71 hadde han et praksisår på Trøndelag Teater før han kom til Nationaltheatret, hvor han var ansatt frem til 1977. Han debuterte som jotunkjempen Mokkurkalve i Loke av Peder W. Cappelen. Jordal ble raskt fanget opp av tidens politiske ideer og mente at teateret burde ut til folket. Derfor engasjerte han seg i teaterets oppsøkende virksomhet og deltok i gruppearbeidet Pendlerne, som ble oppført til sammen 90 ganger mellom Trondheim og Egersund.

De store kunstneriske utfordringene fikk han i rollen som Pentevs, kongen av Theben, i Bakkantinnene av Evripides og som Stanley Kowalski i En sporvogn til begjær av Tennessee Williams. Ved siden av sin faste stilling ved Nationaltheatret fikk han også mange oppdrag fra NRK – i underholdningsavdelingen, Fjernsynsteatret og Barne- og Ungdomsavdelingen. I tillegg var han regissør og instruktør for det frittstående Pirat-teateret. Fra 1977–81 var han ansatt på Hålogaland Teater i Tromsø og medvirket bl.a. i I denne verden er alt mulig av Helge Hagerup og som trollet i barneforestillingen Det kom et troll.

1981 vendte han tilbake til hjembyen. Frem til 1987 var han fast ansatt ved Den Nationale Scene (DNS) og gjorde der mange fremragende rolletolkninger. Han har spilt alt fra klassikere som Dr. Wangel i Fruen fra havet av Ibsen, løytnant Glahn i Hamsuns Pan og Jeppe i Holbergs Jeppe på Bjerget, til hovedroller i musikaler som Frank Butler i Annie Get Your Gun av Irving Berlin og Paulus Alexander i Splint av Henning Sommerro/Norvald Tveit. Også som frilanser har han hatt store roller på DNS. Sammen med Carmen de la Nuez skapte og spilte han hovedrollen i minirockemusikalene Grafitti og Mann over bord, begge med musikk av Knut Skodvin. 1996 spilte han Doolittle i My Fair Lady, og 1998 gjorde han Tevje i Spelemann på taket av Joseph Stein/Jerry Bock, en forestilling som gikk 128 ganger. I 2000 var han konferansieren i Cabaret av Joe Masteroff/John Kander sammen med bl.a. Mia Gundersen.

1993, i en alder av 47 år, stod han frem som helstøpt rockesanger med sitt eget band, Jordal Express, bestående av profesjonelle musikere fra det bergenske musikkmiljøet. Det resulterte i både plateutgivelse og turné. På det gjenopplivede Komediateateret (Bergen Komedia Teater) spilte han rollen som Jeppe i Jeppe på Bjerget over 80 ganger. Ytterpunktene i hans talent kan beskrives ved hjelp av de to hovedsatsninger han hadde i 2000: På teaterscenen Rick's i Bergen spilte han hovedrollen i rockemusikalen Jonny Be Good, og på scener langs kysten deklamerte han Henrik Ibsens ramsalte epos Terje Vigen. I den ene rollen en fyrig, skinnkledd rockesanger på moped – i den andre en anstendig, intens oppleser.

Helge Jordal er også en av Norges mest benyttede filmskuespillere. Sin første rolle hadde han i Erik Solbakkens filmatisering av Kimen (1974), senere spilte han den streberske faren i Løperjenten av Vibeke Løkkeberg (1981). Det første høydepunktet kom med Orions Belte (1985), som han fikk Amandaprisen for som beste mannlige skuespiller. Han spilte actionhelt i Blücher (1988), en sjarmerende eventyrer i Nattseilere (1986) og en uforglemmelig August i Landstrykere (1989). 1991 var han med i Måker, Buicken og Kvitebjørn Kong Valemon. Han spilte Karl i Frida med hjertet i hånden (1991) sammen med bl.a. Ellen Horn. Han har også medvirket i mange svenske filmer, bl.a. i Tsatsiki (1999) og Glassblåserens barn (1998).

Verker

    Plateinnspillinger (et utvalg)

  • G. Johnsen: Jordal Express, 1993
  • I. Bøksle: Henrik Ibsens Terje Vigen (talestemme og sang), 2000

Kilder og litteratur

  • A. Rønneberg: Nationaltheatret 1949–1974, 1974
  • N. J. Ringdal: Nationaltheatrets historie. 1899–1999, 2000
  • TFL,1991
  • presseklipp fra Den Nationale Scenes arkiv