Faktaboks

Harald Tusberg
Født
6. april 1935, Bergen
Virke
Kringkastingsmann og forfatter
Familie
Foreldre: Skipsfører Kristoffer Lund Jensen Tusberg og Sigrid Marie Junge. Gift med Ulla Holm (10.7.1947–), datter av soussjef Georg Holm og Eva Svendsen.
Harald Tusberg

Foto 1995

Harald Tusberg
Av /NTB Scanpix ※.

Harald Tusberg er en sentral skikkelse i norsk fjernsynshistorie på 1900-tallet. Med sin entusiasme og sitt allestedsnærvær satte han sitt preg på det som av mange vil betraktes som en gullalder i NRKs underholdningsavdeling.

Tusberg vokste opp i Bergen. Etter examen artium 1955 og et år på befalsskolen ble han sammen med Sven-Erik Libæk og Kaare Terland lansert i sangertrioen The Windjammers i den amerikanske filmen Windjammer (om det norske skoleseilskipet Christian Radich) 1957. De gav ut flere singleplater og en EP fra filmen Et øye på hver finger (1961). Windjammer var et eksperiment med vidfilm vist fra flere maskiner samtidig og mer en spektakulær dokumentarfilm fra skoleskipsmiljø enn egentlig en spillefilm.

Tusberg tok en B.A.-grad i dramaturgi ved Yale University i USA 1960 og arbeidet et år som fjernsynsmedarbeider i Sydney i Australia før han kom til NRKs nye underholdningsavdeling som programsekretær 1961. Her stod han bak tidlige norske fjernsynssuksesser som Kunden har alltid rett og Smil til det skjulte kamera. Stor oppsikt vakte samarbeidet med André Bjerke i Streiftog i Grenseland, en serie om okkulte fenomener. Fra 1979 var Tusberg sjef for Underholdningsavdelingen i fjernsynet og 1990–96 programdirektør for Kulturavdelingen. Han satset stort på musikaler, bl.a. i den påkostede serien Musikkspill (1980), der norske artister fremførte høydepunkter fra amerikansk musikalhistorie med norske tekster, ofte signert Harald Tusberg. Han er dessuten kjent fra flere årganger med portrettseriene Si det som det er og Her er ditt liv. Som tekstforfatter har han også signert den sjarmerende En tjuagutt fra Bergen for Arne Bendiksen og norske tekster til Kirsti Sparboes LP Serenade.

Til tider har han fremstått som glad amatørskuespiller og ditto sanger i lettere operatisk stil, i flere fjernsynsprogrammer, i Flaggermusen (1983) på Oslo Nye Teater, i den svenske Animalen (1984) på Den norske Opera, i Little Shop of Horrors (1985) på ABC-teatret og på LP-platen Spøk og alvor i badekaret (1984).

Viktigst er nok innsatsen som librettist (dramatisering og sangtekster) i samarbeid med Egil Monn-Iversen i musikalene Bør Børson jr. etter Johan Falkbergets roman (Det Norske Teatret 1972, filmatisert 1974), Ungen etter Oskar Braatens skuespill (Det Norske Teatret 1973, filmatisert 1974), Tørres Snørtevold etter Alexander L. Kiellands roman Jakob (Rogaland Teater 1975) og Den Stundeslause etter Ludvig Holbergs komedie (Det Norske Teatret 1994). Han har også gjendiktet Lionel Barts Oliver for Chateau Neuf (1992) og Rodgers & Hammersteins The Sound of Music for Bryggeteatret (1993).

Som musikallibrettist utmerker Tusberg seg med en fin, om enn ikke alltid like korrekt sans for valørene i forskjellige norske dialekter, og fin følelse for intensjonene i de litterære foreleggene han arbeider med. Sanger som Å æ kjinne ein kar, Børs Song, Omforlatels O. C. Bentzen og Wienerbrød-tango fra Bør Børson jr. og Småfolk, Julius, Skillingsvise og Drømmen om morrada'n fra Ungen må regnes som klassikere. Musikalene er blitt oppført med hell ved flere norske scener. 1995 redigerte han en CD med Det beste fra Musikkspill i Norge, der han er representert med 8 tekster. Tusberg har også utgitt romaner, kriminalhistorier og fagboken TV sett fra den andre siden. Han har vært formann for Christian Radichs venner og styremedlem i Johan Falkbergets fond. Etter et slagtilfelle 1997 måtte han trekke seg tilbake fra all virksomhet.

Som sjef for NRKs Underholdningsavdeling brukte Harald Tusberg så mye tid som aktiv programskaper og programleder at det falt enkelte tungt for brystet, og den entusiastiske lederstilen var også til tider kontroversiell. For publikum er det viktigere at i Tusbergs periode fikk norske toppartister virkelig boltre seg i det helt store formatet i fjernsyn, ofte ledsaget av den luksuriøse lyden av Kringkastingsorkesteret.

Verker

    Bøker

  • Onkel Oskar starter opp. Tre kriminalhistorier (sm.m. André Bjerke), 1969
  • Onkel Oskar kjører videre. Fem kriminalhistorier (sm.m. André Bjerke), 1970
  • Pansermorderen (kriminalroman), 1974
  • Grenseland. Fem år etter (sm.m. André Bjerke), 1977
  • TV sett fra den andre siden (sm.m. Christian Borch), 1979
  • Men Knut Gribb var heller ikke død, 1983
  • Litt av et liv!, 1989
  • Håkon. Arven: en beretning fra Norges storhetstid, 1994
  • Båtførerens ABC, u.å

    Plateutgivelse

  • Spøk og alvor i badekaret, 1984

    Dramatiseringer for scenen

  • Bør Børson jr., 1972
  • Ungen, 1973
  • Tørres Snørtevold, 1975
  • Den Stundeslause, 1995

    Offentlig tilgjengelige lyd- eller billedpresentasjoner

  • NRKs arkiver

Kilder og litteratur

  • HEH, flere utg.
  • SNL, bd. 14, 1998
  • NRKs arkiver