Faktaboks

Gerd Nyquist
Født
15. mars 1913, Kristiania
Død
23. november 1984, Oslo
Virke
Forfatter
Familie
Foreldre: Direktør Sverre Bernhard Brænne (1887–1954) og Laura Fredrikke (“Lalla”) Styrmoe (1889–1966). Gift i Oslo 1936 med skipsmegler Arild Otto Nyquist (14.9.1911–1974), sønn av skipsreder Arild Grønvold Ottossøn Nyquist (f. 1880) og Sigrid Caroline (“Giggi”) Onsager (f. 1887). Sønnedatter av Bernhard Brænne (1854–1927); mor til Arild Nyquist (1937–2004).
Gerd Nyquist

Maleri 1984

Gerd Nyquist
Av /BONO, NTB Scanpix ※.

Gerd Nyquist ble landskjent som kriminalforfatter med boken Avdøde ønsket ikke blomster, men skrev også romaner, noveller, dokumentarlitteratur og barne- og ungdomsbøker.

Hun vokste opp i Oslo, tok middelskoleeksamen og reiste som 19-åring til USA for å ta journalistutdanning ved University of California.

Sammen med sin mann var Gerd Nyquist aktiv i motstandsbevegelsen under den annen verdenskrig og mottok Deltagermedaljen. Interessen for forsvar og fedreland finner vi igjen i to av bøkene hennes. Fra perm til perm. Med Ola til Gaza, om Olaguttenes hverdagsliv i Gaza, skrev hun sammen med sin sønn Sverre. Bataljon 99 fra 1981 handler om en bataljon under den annen verdenskrig, som ble opprettet i USA 1942 med amerikanske soldater av norsk avstamning som også behersket norsk. Boken gir et levende innblikk i hvordan deltakerne i bataljon 99 opplevde krigen.

Gerd Nyquist skrev én barnebok, Historien om Olav som er oppkalt etter Kongen, illustrert av hennes bror, Dag Brænne. Hennes eneste ungdomsbok, Ærbødigst 2B, fikk norsk førstepris 1963 i en skandinavisk konkurranse om beste tenåringsroman. For sin første skjønnlitterære bok, Månen over Munkeby, fikk hun førstepris i en skandinavisk romankonkurranse. Boken ble gitt ut på dansk 1958 og er oversatt til flere språk, men er ikke gitt ut i Norge.

Det er imidlertid først og fremst Gerd Nyquists to kriminalromaner – Avdøde ønsket ikke blomster fra 1960 og Stille som i graven fra 1966 – som brakte henne berømmelse og befestet hennes navn som forfatter. Avdøde ønsket ikke blomster ble for øvrig skrevet om til radiohørespill av Edith Ranum 1986. Begge bøkene skildrer et tradisjonelt, borgerlig samfunn med miljøskildringer fra Oslos vestkant. Den samme detektiven er hovedperson i begge bøkene, lektor Martin Bakke, som får assistanse av sin bror, som er lege, og av en jurist i politiet. Alle tre er akademikere, med ekspertise som supplerer hverandre. Bøkene følger den klassiske kriminalsjangeren, som krever svar på spørsmål om hvem morderen er og hvorfor og hvordan mordet ble begått. Kritikerne roste Nyquist for å skrive kultivert og spennende, med gode litterære kvaliteter.

Nyquist skrev også selv et radiohørespill, Tango sjalusi. Det samme motivet som i radiohørespillet, og for øvrig i kriminalromanene, sjalusi, finner vi også igjen i en av hennes noveller og i ekteskapsromanen Liljen på det mørke vann, som ble utgitt etter hennes død.

Gerd Nyquist hadde en rekke tillitsverv, bl.a. i Norsk Forfatterforening, Ungdomslitteraturens forfatterlag, Statens rådgivende utvalg for skolebiblioteker og Norsk Språkråd. Hun var med å opprette Rivertonklubben 1972 og var formann de fem første årene. Foruten sitt forfatterskap har hun gjort en betydelig formidlingsinnsats gjennom sine mange verv og som medredaktør for Aschehougs serie Norsk krim og spenning.

Formidlingsvirksomheten kunne også ha et personlig utgangspunkt. I et foredrag på Geilo under den 7. nordiske kongress for barne- og ungdomsbokforfattere 1976 fortalte hun bl.a. om hvordan hun som mor strevde med å finne litteratur til en voksen, psykisk utviklingshemmet datter, som var som et barn.

Verker

  • Månen over Munkeby, roman, København 1958
  • Avdøde ønsket ikke blomster, kriminalroman, 1960
  • Fra perm til perm. Med Ola til Gaza (sm.m. S. Nyquist), dokumentarbok, 1961
  • Historien om Olav som er oppkalt etter Kongen, med tegninger av D. Brænne, barnebok, 1961
  • Ærbødigst 2B, ungdomsbok, 1963
  • Stille som i graven, kriminalroman, 1966
  • Vokt Dem for hunden (sm.m. flere), kriminalroman, 1972
  • Djevelens fotspor, kriminalnoveller, 1978
  • Bataljon 99, dokumentarbok, 1981
  • Tango sjalusi, radiohørespill i to akter med mellomspill, 1982
  • Liljen på det mørke vann, roman, 1985 (utgitt posthumt)

Kilder og litteratur

  • B. Carling: Norsk kriminallitteratur gjennom 150 år, 1976
  • T. E. Dahl og N. Nordberg: “Boka og forfatteren”, etterord til Stille som i graven, skoleutg. 1981
  • HEH 1984
  • K. Christensen: “Lov og rett eller blind tilfeldighet i kvinners kriminallitteratur”, i Norsk kvinnelitteraturhistorie, bd. 3, 1990
  • O. Holst: Gerd Nyquist's slekt, Vettre 1992